7.A (2017-2018)

OSZTÁLYKOLLÁZS

Osztályfőnök: Dátán Attila

Eddig mindig úgy mutatkoztunk be, hogy a gyerekek mutatták be az osztályt. Most szakítunk a hagyománnyal, mert az osztály tanulói olyan hosszan sorolták, mit kellene elmondanunk magunkról, hogy gátat kellett szabni a szóáradatnak. Máris sokat elárultunk magunkról: azt is, hogy sokat tudunk beszélni, és azt is, hogy sokszínűek vagyunk. Ez mind igaz: sok az egyéniség, akinek VAN saját véleménye, akinek SAJÁT véleménye van, amit KÉPES MEGFOGALMAZNI, és EL IS MER mondani. Én csak egyszerűen összegyűjtöttem, és kollázzsá ragasztottam össze úgy, hogy mindenki megjelenjen, és mindenki saját szavaival legyen benne.

Milyennek látjuk az osztályt? Sportos, vicces, jó kedvű, szórakoztató, kedves. Olyan tagjaink vannak, akik mindig mosolyognak (amikor nincs valakivel bajuk), mindenféle személyiséghez tudnak alkalmazkodni. Mert majdnem mindenki legalább egy dologban hasonlít valakire, és mert mindenki hasonlít a többiekre. Mert aki okosnak tartja magát, úgy gondolja, hogy a többiek is azok. „Külön egyén mindenki, ahogy mindenki más.”

Szeretik egymásban, hogy „jófej”, vagyis vicces, bolondos, humoros, kedves, bátor, őszinte, jószívű, megértő, megbízható, együttérző. Szeretnek játszani, és azt, ha lehet valakivel beszélgetni, komolyan is és nem komolyan is. Szeretik, hogy van, aki kínos helyzetben is feldobja a hangulatot, és van, aki viszonylag konfliktuskerülő, nem szeret veszekedni, de talán a leginkább, ha valaki önmaga tud lenni.

Mit szeretnénk, ha észrevennék bennünk mások? Van, aki semmit, mert nyitott könyv, akiben már észrevettek mindent, vagy akiről már mindent tudnak, amit szeretett volna megmutatni magából, ami persze lehet, hogy csak ennyi: no ego. Vannak olyan rejtett értékek, amit szeretnénk, ha észrevennénk egymásban, azon kívül, hogy okosak, jószívűek, segítőkészek, viccesek vagyunk (vagy próbálunk lenni). Mert jó tudni, hogy van fantáziánk, komolyan is tudunk viselkedni, van bennünk intelligencia, még ha nem is vagyunk kitűnő tanulók. Szeretnénk, ha észrevennék, hogy van, aki nem csak a fociban jó, hanem a matekban is, olyan is van, aki csak olyan barátokat akar, akikkel lehet lelkizni, és titkokat elmondani. Szeretnénk, ha észrevennék, hogy van, aki próbál nagyon figyelmes lenni, érzékeny, a megjegyzéseket, a vicceket, a sértéseket, bármit magára tud venni, és ha ezt olyan személytől kapja, aki nem áll hozzá közel vagy nem ismeri eléggé, talán még fél is tőle. Persze az is lehet, hogy csak kölcsönösen nem bíznak egymásban.

A barátságok fontosak. Igaz, sokan azért szeretnek az osztályba járni, mert sok helyre megyünk, de az is fontos, hogy itt vannak a barátai, vagy legalább kedvesek és „jófejek” vele (bármit is jelentsen ez). Úgy gondolom, sokkal lényegesebb az, hogy jó közösség, akik megértőek egymással, tudnak egymással, és lehet velük beszélgetni, megbízhatóak, segítőkészek.  Együttműködünk, szeretjük egymást, és apróbb hibákon kívül jó a kapcsolatunk, röviden: jó emberek járnak ide. Ezt ők így mondják: Próbálok vicces, megértő és kedves lenni mindenkivel, próbálok mindenkivel beszélgetni (ha barátom, ha nem). Segítek, barátságos vagyok, szeretem őket, és a személyiségükhöz mérten bánok velük.

Önmagamat adom, próbálom megérteni őket minden helyzetben, és segíteni nekik, vagy együtt örülni velük, viszonzom a kedvességüket. Amit senki nem mondott, de ott van a mondatok mögött, a „próbálom” pedig egyértelműen utal rá: nem mindig sikerül, és nem mindenkivel egyformán, de ott van a szándék, a megfogalmazott, belülről jövő vágy, hogy jó ember legyek.

Ilyen gyerekek járnak ebbe az osztályba. Persze erre mindenki mondhatja, hogy minden osztály ilyen. Ez persze lehet igaz. A lényeg, hogy ezt mi felvállaljuk minden nap a viselkedésünkkel, és bárhova megyünk mindenhol meg is tudjuk mutatni. Természetesen ebből adódnak nehézségek, de a lehetőségek is felvillannak. A végeredmény még a jövő zenéje, de minden rajtunk múlik.

A kép sajnos nem teljes. Aki (a kép készítésének idejéig) még nem hozta a nyilatkozatot, hogy fényképe megjelenhet-e a honlapon, vagy úgy döntöttek, hogy nem jelenhet meg kép róla, esetleg nem kívánt a képen szerepelni, ők nincsenek rajta. (Akiknek lehetővé vált a megjelenés, a következő módosításnál már rajta lesznek.)

 

 

Névsor

Babóczky Marcell

Belkó Dorina

Déri Fruzsina

Dobrai Alexandra

Farkas Barnabás Ábel

Hargitai Enikő

Jaksa Lili Alexandra

Király Dominik

Kórodi-Juhász Dávid Attila

K. Sz.

Köles Dorottya Kitti

Major Liza Viktória

Mánfai Hunor Kálmán

Markó Máté

M. V.

Miklós Emese Zsuzsanna

Motál Krisztián

Nagy Balázs

Pálvölgyi Balázs

Papp Kunó

Papp Liliána

Pócsik Tünde Tímea

Rácz Gergely Ákos

Varga Veronika